Pil som pekar till vänster Tillbaka

Nya tankar och en smula kreativitet – så räddar du resterna i kylskåpet

Allt behöver inte vara en smoothie och varma mackor när du vill ta till vara på matrester och minska matavfall. Förra årets duktiga resterkockar levererade mängder med spännande och oväntade recept – allt från lyxiga pastasåser till italienska arancinis och hemgjorda gnocchi. Inspiration, kreativitet och en gnutta vuxen vägledning gör det enkelt och kul att laga mer avancerade rätter med barnen. Prova!

Inspireras från tidigare års resterkockar

Att minska matsvinnet är en av de bästa sakerna vi kan göra för miljön. Det är inte speciellt svårt eller krångligt. Utgå från vad som finns i kylskåpet och använd kreativiteten. Här kommer några läckra och smarta recept som har tävlat i Resterkocken. Bli inspirerad och förvandla resterna till god och rolig mat!

Pastasås på soppa

Pastasås gjord på soppa med lax till

Svårighetsgrad: Mellan

Överbliven soppa med blomkål och jordärtskocka blir lätt en god pastasås. Du kan välja att endast lägga till pasta till såsen, men det passar också utmärkt att också servera exempelvis lax eller andra rester.

Risottobollar eller italienska arancinis 

Svårighetsgrad: Mellan

Enkelt och gott med italienskt tema. Överbliven risotto från helgen rullas till bollar. Vänd runt bollarna i ströbröd och stek dem sedan i olja. Mycket godare än vanlig risotto!

Gnocchi och pesto

Gnocchi och pesto

Svårighetsgrad: Svår

Gnocchin gör du på överblivna potatisar, mjöl, ett ägg och lite salt. Peston baserar du på överblivna grönsaker – exempelvis machesallad, stjälken från en purjolök, en halv gul paprika, en vitlöksklyfta och cirka en tesked olivolja. Resurssnålt, billigt och gott!

Smoothiebowl

Smoothie bowl

Svårighetsgrad: Lätt

Snabbt, gott och miljövänligt. Använd ett par övermogna bananer – de har hunnit bli sötare i smaken och är dessutom fortfarande ätbara. Addera sedan ytterligare frukt beroende på vad du har hemma. Gräv gärna i frysen efter bär som har legat alldeles för länge. Mixa frukten och bären med yoghurt (ta inte mer yoghurt än frukt). Häll upp i en skål och toppa med müsli eller kokosflingor. Ringla över lite honung.

Fried rice

Svårighetsgrad: Mellan

En rätt som kan varieras i det oändliga. Samla ihop grönsaker som exempelvis lök, morötter och paprika. Koka upp ris och stek sedan riset med de hackade grönsakerna och någon klyfta hackad vitlök. Knäck ett eller två ägg över riset, stek en kort stund till och krydda sedan med exempelvis chili, sesamolja och lime.


Pyttipanna

Svårighetsgrad: Mellan

En klassisk svensk husmansrätt som är perfekt att laga på överbliven kokt potatis, lök och rester av exempelvis korv eller kotlett. Skiva upp potatisarna och stek tillsammans med korv, kött, lök och gärna andra grönsaker. Stek ett ägg eller två och servera allt med inlagda rödbetor.


Potatisbullar

Svårighetsgrad: Mellan

För mycket potatismos kan formas till potatisbullar – tillsätt bara ägg, krydda med örter och riv i ostkanter. Rulla till bollar och platta ut lite, stek i olja tills de är frasiga. Funkar som mellanmål, till soppa eller som snacks.


Bondomelett

Svårighetsgrad: Mellan

Har du ägg, några potatisar, någon bit vissen squash eller halvtrött tomat och kanske lite korv eller bacon – då har du allt du behöver till en bondomelett. Fräs potatis, grönsaker och köttet med lök och smör i en stekpanna. Vispa ihop några ägg och lite vatten, häll i äggblandningen i pannan och stek.


Chips på rotfrukter

Svårighetsgrad: Mellan

Av mjuka och hängiga potatisar, palsternackor, rödbetor och morötter kan du göra goda och nyttiga chips. Det går även att göra chips på skalet från grönsakerna. Tvätta grönsakerna och skiva rotfrukterna tunt. Använd gärna en osthyvel. Blanda med kryddor, salt och peppar och olja i en bunke. Massera in oljan försiktigt i grönsakerna eller i skalen. Fördela ut grönsakerna jämt på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i cirka 25 minuter i 150 grader – när grönsakerna är frasiga och krispiga är de klara.

Prova något nytt – gör din egen buljong!

Att göra sin egen buljong är inte speciellt svårt. Allt du behöver är lite tid och lite olika rester. Din egen buljong blir fri från onyttiga fetter, onödiga smakförstärkare, färgämnen och konserveringsmedel. Du får en godare och bättre bas till dina soppor och grytor, samtidigt som du minskar matsvinnet.

Så här enkelt är det:

Grunden för en buljong är morötter, gul lök eller purjolök, rotselleri, palsternacka, några svartpepparkorn och lagerblad. Hacka alla grönsaker smått och värm upp en stor kastrull med en skvätt matolja i. Fräs allt i några minuter. Tillsätt vatten till kastrullens kant, passa så att det inte kokar över. Låt allt småkoka. Efter en timme silar du bort grönsakerna och slänger dem i matåtervinningen. Buljongen är klar! Häll över buljongen i rena flaskor, burkar eller använd direkt. Går utmärkt att frysa in och klarar några veckor i kylskåpet.


Skaldjursbuljong – perfekt i pastasås eller fisksoppa!

Svårighetsgrad: Svår

Efter en skaldjursbuffé, räkfrossa, kräftskiva eller festmåltid med hummer och krabba finns det alla möjligheter att göra en god och smakrik buljong. Lägga alla skal i en gryta med saltat vatten, några hängiga grönsaker som lök, morötter och purjolök. Koka i minst en timme, sila av skalen och släng dem i matavfallspåsen.


Grönsaksbuljong – god till soppa och att koka frysta grönsaker i

Svårighetsgrad: Svår

Använd bortglömda och trista grönsaker i kylskåpet och koka enligt ovan, så har du en bra grund till soppor, grytor eller när du vill få extra smak på dina kokta frysta grönsaker. Tänk på att du kan använda lökskal, blasten ytterst på purjolöken och yttersta skalet av en fänkål.


Kycklingbuljong – se till att få en mustig grund till din gryta

Svårighetsgrad: Svår

När du har fileat ut de fina bitarna från kycklingen kan du använda benen och skrovet till en kycklingbuljong. Dela och hacka grönsaker som selleri, morötter, palsternacka, vitlök och gul lök. Rosta grönsakerna tillsammans med skrovet. Koka sedan allt med lagerblad, pepparkorn och timjan. Slå på vatten och sjud i en till två timmar, skumma av. Sila av och buljongen är klar.

SENASTE TÄVLINGSBIDRAGEN