Ja! Men allt handlar om vad du själv gör med de livsmedel du väljer att handla hem. Om du verkligen har användning för dem i köket och hinner använda allt innan det blir dåligt. Resterkocken guidar dig igenom några bra strategier för att handla mat som går åt!
Äter du samma sak flera dagar i rad eller vill du variera? Handlar du mycket färdigmat eller lagar du mat från grunden? Det kan påverka matbudgeten rejält, matsvinnet kan öka eller minska och tiden i köket påverkas absolut. Det viktigaste är att ta vara på det som köps hem, och att vi slutar att kasta 1 kg mat om dagen i en vanlig familj.
En vanlig fälla är att köpa hem för mycket mat som inte används. Det kan vara
Lösningen stavas p-l-a-n-e-r-i-n-g. Av din tid, av vad du ska laga under veckan och hur du kan variera dig med det som redan finns hemma.
Ett bra exempel på hur barn och unga kan tänka mer hållbart i köket är att ta ett enkelt recept som pannkakor och lära sig variera det. Istället för att köpa hem färdiga plättar, pannkakor eller raggmunk från butiken, lär dem 112-receptet.
Ingredienserna är vardagsingredienser som används i de flesta rätter vi gör på något sätt, oavsett om det är frukost, lunch eller middag. Receptet kan sedan enkelt förvandlas till Fattiga riddare, Raggmunk, Äppelplättar, Ugnspannkaka med fläsk genom att bara lägga till en extra ingrediens.
Träna på att variera 112-receptet med barnen, det passar från 7 år och uppåt.
Detta är en enkel åtgärd för att handla livsmedel med många och varierande användningsområden. Ju mer du kan använda ingredienserna till – desto större chans att de går åt och desto mindre risk att de blir gamla och slängs!
Ett sätt att minska matsvinnet, spara pengar och variera sig är att planera olika rätter utifrån ett storkok. Gör en klassisk köttfärssås eller vegetarisk färssås med vanliga ingredienser som du alltid har hemma (färs, krossade tomater, tomatpué, lök, buljong och kryddor) och låt den ta nya former under de kommande dagarna:
Dag 1: Köttfärssås och spagetti
Dag 2: Köttfärsfyllda paprikor med osttopping
Dag 3: Tacopaj med majs
Dag 4: Moussaka med aubergine
…och voilá, hemlagad mat från grunden hela veckan utan svinn!
TIPS! Det går förstås utmärkt att frysa in köttfärssåsen också om man inte vill äta kött alla dagar i veckan.
Hur mycket kan du skapa av råvarorna i en vanlig maträtt:
Ex 1: Färdiga pannkakor från butik, spraygrädde, färdig sylt
Ex 2: Ägg, mjölk, mjöl, smör, grädde, frysta bär, socker
Tre exempel som alla leder fram till samma rätt – vilken hade du valt?
Färdiga köttbullar, pulvermos, färdig rödbetssallad
Köttfärs, ströbröd, ägg, potatis, mjölk, smör, majonnäs, inlagda rödbetor
Köttfärs, ströbröd, ägg, potatis, mjölk, smör, neutral olja, dijonsenap, rödbetor, ättika, socker