Pil som pekar till vänster Tillbaka

Hanna Olvenmarks bästa tips för att rädda äpplen och vad du kan göra med dem

Äpplen är så väldigt användbart! Förutom att det är en grym frukt att ha i väskan för att äta rakt upp ner som den är, så är det också så gott och roligt att laga med. Jag använder äpplen till MYCKET den här tiden på året när det finns att tillgå så frodigt som det gör nu. Här delar jag med mig av lite tips för hur du kan ta hand om dina äpplen, och lite förslag på gott du kan göra av dem.

Plocka, plocka, plocka

Om du har ett eget träd: grattis, vilken lycka! Om du inte har? Grattis ändå! För det finns flera sätt att få tag i gratis äpplen ändå. Sen kan man ju såklart köpa svenska, urfina äpplen i butik också men för dig som vill hjälpa till och rädda äpplen kan du göra såhär:

- Spana in lokala grupper för ditt område på Facebook. Där skriver ofta människor som har ett överskatt i sina trädgårdar när det går att hämta. Win win!

- Kolla in fruktkartan.se - en så bra sida där det står var du kan hitta gratisfrukt i ditt område. Det gäller inte bara äpplen utan även andra frukt- eller bärträd

Hannas "Ugnspannkaka under tian"

Här är ett recept på ugnspannkaka som för övrigt är en sån där grym resträtt.Det går liksom att slänga i det mesta! En grötslatt, lite rivna grönsaker, mixa i lite bönor mm. Här steker jag äpplena först (också riktigt goda att äta som de är till ex gröt, ha i muffins mm) och har som topping. Även liten bit rökt tofu fick hänga med. Ugnspannkaka är också grymt tycker jag eftersom det går att äta till frukost, huvudmål och mellis.

Ugnspannkaka med rökt tofu

  • Ca 8 bitar
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 dl valfri mjölkdryck (jag använder havredryck)
  • 3 ägg olja/margarin/smör att steka med + för att smörja form
  • 2-3 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • Ev rökt tofu

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär äpplet i bitar och stek mjuka i olja/smör/margarin med kanel. Ställ åt sidan. Vill du ha i tofu så skär du tofun i bitar och steker i.

Mixa havregrynen så att det blir som ett mjöl. Blanda i bakpulver och salt, tillsätt hälften av mjölkdrycken och vispa till en slät smet, på så vis undviker du klumpar. Häll sedan i resten av mjölkdrycken och knäck i äggen. Vispa lite till.

Smörj en ugnsform, cirka 20 x 30 centimeter, och häll i smeten. Strö över äpplen och ev tofu. Grädda i ca 30 minuter tills den stannat. Låt gärna stå och svalna lite innan du skär upp. God att äta både varm och kall!

Annat gott och enkelt att göra av äpplen

  • Frys in äpplen i bitar: perfekt att ha i smoothien, att ta fram för att steka (som i receptet ovan) att lägga i grytor, som bas till paj med mera. I frysen håller många saker jättejättelänge så det är guld att ta fram närhelst du behöver
  • Koka äppelkompott! Riv äpplen, och koka upp med lite kanel, kardemumma och söta med lite socker eller torkad frukt. Så gott att ha på gröten eller i yoghurten

SENASTE TÄVLINGSBIDRAGEN