Tipsa om tävlingen i något nätverk du är med i
Om du har en öppen profil på Instagram som andra HKK-lärare följer kan du lägga ut en post om Resterkocken på det kontot
Delta med ett tävlingsbidrag (eller fler 😊) tillsammans med dina elever i årets upplaga av Resterkocken
Följ Resterkocken på Instagram och Facebook och hjälpa oss nå ut
I ersättning får de som blir ambassadörer ett Resterkocken-förkläde, tjusig Resterkocken-disktrasa, material att sprida och välja mellan 6 st biobiljetter på Filmstaden eller ett presentkort på Mylla.se för 750 kr.
Du är ju ambassadör för Resterkocken och en riktigt inspirationskälla när det kommer till att tävla i Resterkocken.
Hemkunskap handlar om att kunna stå på egna ben i framtiden, maten blir dyrare och vi måste tänka mer på miljön. Och därför måste eleverna bli mer kreativa med vad de redan har hemma och inte slänga mat. Jag brukar påminna dem om att lukta, smaka, koka och smaka igen så att de lär sig att ta hand om sina råvaror. Jag pratar även om hur viktigt det är att krydda sin mat ordentligt så att det blir gott.
Det är en så enkel och rolig tävling att vara med i! Bara att rädda livsmedel tillsammans med eleverna och laga till ett recept under en lektion. Det tar inte mer tid! Samtidigt kan jag bocka av flera mål i läroplanen kring hushållsekonomi och hållbarhet. Tekniker för att testa hållbarhet på livsmedel, hur rester kan bli nya recept, vilka livsmedel som har extra bra hållbarhet, som havrebaserade mjölkprodukter, och hur de kan spara pengar och miljö genom att inte slänga mat.
Mat blir allt dyrare och i Resterkocken lär man sig både miljötänk och att vara ekonomisk, det tränar eleverna för framtiden.
De tycker att det är roligt! Mest att laga maten, de tycker nog att det är lite jobbigare att skriva ner allt, säger Manal och skrattar.
Svår fråga, men potatis! Det går att använda till mycket, exempelvis gjorde jag en kladdkaka där jag bytte ut mjölet mot potatismos, den blev lite mer vuxen i smaken och så god!